My Studio Neighbors
W. Hamilton Gibson26But we have a more remarkable example of opposition in the resource of the little yellow warbler, which I have noted as one of the favorite dupes of the cow-bird--a deliberate, intelligent, courageous defiance and frequent victory which are unique in bird history, and which, if through evolutionary process they became the fashion in featherdom, would put the cow-bird's mischief greatly at a discount. The identity of this pretty little warbler is certainly familiar to most observant country dwellers, even if unknown by name, though its golden-yellow plumage faintly streaked with dusky brown upon the breast would naturally suggest its popular title of "summer yellow-bird." It is one of the commonest of the mnio-tiltidae, or wood-warblers, though more properly a bird of the copse and shrubbery than of the woods. This nest is a beautiful piece of bird architecture. In a walk in search of one only a day or two ago I procured one, which is now before me. It was built in the fork of an elder-bush, to which it was moored by strips of fine bark and cobweb, its downy bulk being composed by a fitted mass of fine grass, willow cotton, fern wood, and other similar ingredients. It is about three inches in depth, outside measurement. But this depth greatly varies in different specimens. Our next specimen may afford quite a contrast, for the yellow warbler occasionally finds it to her interest to extend the elevation of her dwelling to a remarkable height. On page 50 is shown one of these nests, snugly moored in the fork of a scrub apple-tree. Its depth from the rim to the base, viewed from the outside, is about five inches, at least two inches longer than necessity would seem to require, and apparently with a great waste of material in the lower portion, as the hollow with the pretty spotted eggs is of only the ordinary depth of about two inches, thus hardly reaching half-way to the base. Let us examine it closely. There certainly is a suspicious line or division across its upper portion, about an inch below the rim, and extending more or less distinctly completely around the nest.

